Asus RT-AC66U B1

ELŐZMÉNYEK

Azt hiszem, ezzel kezdődött igazán az egész vadászat. 2017 volt és megjelent a Spectre és a Meltdown nevű ransomware. Ekkor lett globális és népszerű a sebezhetőség kifejezés, ezek hozták el a populáris „Űristen, akkor most minket meg fognak hekkelni!” életérzést.

ÖTLET

Pont router vásárlás előtt voltam. Miközben mindenki patch-ekkel óhajtotta kivédeni ezeket a támadásokat, szembe jött egy hír a neten, miszerint a Cisco (a világ legnagyobb hálózatokkal foglalkozó cége) a routereivel szűri ki ezeket a támadásokat, így azok már nem kerülnek be a hálózatba, így az érintett eszközöket sem támadhatják meg. Voilà!

VADÁSZAT

Hirtelen ötlettől vezérelve elkezdtem megnézni az ismertebb consumer gyártók népszerű eszközeinek firmware frissítését. Emlékszem többször is leesett az állam (2017-ben járunk), amikor több éves firmware-ekkel találkoztam…szinte mindenhol. Már majdnem feladtam a reményt, amikor az egyik gyártónál rendszeres frissítésekbe botlottam, és nem csak a felső kategóriás modelleknél. Hogy melyik volt ez?

A KIVÁLASZTOTT

Az Asus.

Bizony, magam is meglepődtem, de rendszeresen (1-3 havonta) jöttek – és a mai napig jönnek – a frissítések, normális dokumentációval, valahogy így:

https://www.asus.com/Networking-IoT-Servers/WiFi-Routers/All-series/RT-AC66U-B1/HelpDesk_BIOS

KIVÁLASZTÁS (2020. 11. 06.)

Nézzük meg, mi alapján és hogyan választottam eszközt, illetve most mit választanék.

Hacsak nincs anyagi oka, akkor biztosan WiFi 6, azaz ax-es routert vennék.

A jelenlegi keresés ezt az eredményt adja:

https://www.arukereso.hu/router-c3144/802-11ax-igen/?orderby=1

A fent leírtak alapján, illetve ha megnézzük egy két modell támogatási oldalát, még mindig azt látjuk, hogy nem igazán változott a helyzet. Kivételt képez a Netgear és a Linksys.

Összességében ezt a modellt venném

https://www.asus.com/Networking-IoT-Servers/Whole-Home-Mesh-WiFi-System/AiMesh-WiFi-Routers-and-Systems/RT-AX56U/

Ha pedig a legjobbat akarnám, akkor ezt

https://amplifi.com/alien